PARTIOREKISTERI KUKSA

Kuksa on Suomen Partiolaisten jäsenrekisteri, jota suomalaiset lippukunnat voivat käyttää jäsentensä tietojen tallentamiseen. Kuksa toimii myös alustana tapahtumailmoittautumiselle ja laskutukselle. Vähitellen Kuksaan tallentuu tietoja muun muassa jäsenen suorituksista, partiopesteistä sekä osallistumisista tapahtumiin tai koulutuksiin.  
Vuosien kuluessa tiedoista muodostuu eräänlainen PartioCV, jota voi hyödyntää esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan haussa osoituksena aktiivisesta harrastamisesta ja sen myötä opituista taidoista.

Kuksaan lisätään alle 18-vuotiaalle partiolaiselle myös huoltajan tiedot. Huoltajan tietojen tallentaminen helpottaa yhteydenpitoa lippukunnan ja kodin välillä. Huoltajalla on mahdollisuus rekisteröityä Kuksan käyttäjäksi jäsenen tapaan ja siten tarkastella huollettavansa tietoja sekä ilmoittaa hänet tapahtumiin. Lippukunnan käytäntöjen mukaan huoltaja ilmoittaa omilla tunnuksillaan alle 15-vuotiaan partiotapahtumiin. Lisäksi pitkille leireille vaaditaan huoltajan tekemä ilmoittautuminen kaikilta alle 18-vuotiailta. Huoltajan tekemä ilmoittautuminen takaa, että ilmoittautuneella on huoltajan lupa osallistua tapahtumaan.

Kuksaan tallennetut tiedot ovat ensisijaisesti lippukunnan johtajiston käytettävissä. Partiopestissä toimivat johtajat saavat oikeuksia tarkastella tai muokata jäsenten tietoja eri välilehdillä, mikäli tämä on tarpeellista pestissä toimimisen kannalta. Myös Hämeen Partiopiirin ja Suomen Partiolaisten edustajat pystyvät tarkastelemaan tietoja omien tarpeidensa mukaan. Partiorekisterin tietoja käytetään ainoastaan partiotoiminnan tukena. 

Suomen Partiolaisissa ja Kalevan Suuntatytöissä noudatetaan GDPR-tietosuojaperiaateita. Jäsenten ja huoltajien henkilötietojen käsittely partiossa on eritelty Suomen Partiolaisten laatimassa informointiasiakirjassa. Lippukunta laatii erillisen informointiasiakirjan tarvittaessa poikkeustapauksissa.
Kuksaan kirjaudutaan osoitteessa http:\\kuksa.partio.fi oman PartioID:n, Facebook- tai Google+-tunnusten avulla. Kuksaan rekisteröidytään ensimmäisellä kerralla jäsen-/huoltajanumeron ja ilmoitetun sähköpostiosoitteen avulla. Sekä jäsenelle että huoltajalle voidaan luoda omat tunnukset omilla tiedoillaan.


REKISTERÖITYMINEN KUKSAAN
  1. Mene osoitteeseen http:\\kuksa.partio.fi. Klikkaa Rekisteröidy-painiketta.
  2. Avautuvalle sivulle syötetään partiolaisen jäsennumero ja hänen oma sähköpostiosoitteensa. Huoltaja syöttää partiolaisen jäsennumeron sijaan sähköpostilla tulleen oman huoltajanumeronsa ja saman sähköpostiosoitteen, johon viesti on tullut. Mikäli jäsen-/huoltajanumero ei ole tiedossa, ota yhteys lippukunnan jäsenrekisterinhoitajaan. Klikkaa lopuksi ruksi kohtaan “Hyväksyn palvelun käyttöehdot…” ja klikkaa Jatka.
  3. Seuraavalla sivulla valitse sinulle sopivin kirjautumistapa: omavalintaiset PartioID-tunnukset, Facebook-tunnukset tai Google+-tunnukset. Klikkaa haluamaasi kirjautumistapaa.
    • PartioID: Valitse avautuvalla sivulla omavalintainen käyttäjätunnus (3-16 merkkiä: a-z, numerot ja väliviiva (-) sallittu) ja salasana (vähintään 8 merkkiä, joista yhden oltava iso kirjain, yhden pieni kirjain ja yhden numero). Kirjoita valitsemasi tunnukset muistiin. Klikkaa lopuksi Jatka.
    • Facebook-tunnukset: Kirjaudu avautuvaan ikkunaan sisään Facebook-tunnuksillasi tai mikäli olet jo kirjautuneena sisään, järjestelmä tunnistaa sinut: “PartioID saa käyttöösi seuraavat tiedot: julkisen profiilisi ja sähköpostiosoitteesi.” Klikkaa OK.
    • Google+-tunnukset: Kirjaudu avautuvaan ikkunaan sisään Google+-tunnuksillasi tai mikäli olet jo kirjautuneena sisään, järjestelmä tunnistaa sinut: “PartioID pyytää lupaa saada käyttöönsä seuraavat tiedot: kuka olet Googlessa ja sähköpostiosoitteesi.” Klikkaa Hyväksyn.
        4. Kun rekisteröityminen on onnistunut, ruudulle ilmestyy teksti: “PartioID-tilisi luonti on valmis. Kiitos                                         rekisteröitymisestäsi!” Klikkaa Jatka palveluun.
        5. Klikkaamalla omaa nimeä näkymän ylälaidassa pääsee omaan profiiliinsa. Huoltaja pääsee huollettavansa                               profiiliin joko avautuvan alasvetovalikon kautta tai klikkaamalla Huollettavan tiedot -linkkiä oman
            yhteystietosivunsa alaosassa. Tarkista profiilista, että sekä omat että mahdollisen huollettavan tiedot ovat oikein, ja
            muokkaa tarvittaessa. Tietoja pääsee muokkaamaan klikkaamalla omassa pro
fiilissa painiketta Muokkaa tietoja.

Jäsen/huoltaja voi muokata samaan tapaan omia tietojaan myös myöhemmin. Sekä jäsenen että huoltajan yhteystietojen (kotiosoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite) tulisi olla ajan tasalla, jotta tiedotus ja laskutus löytävät oikeaan osoitteeseen.


ILMOITTAUTUMINEN TAPAHTUMAAN KUKSAN KAUTTA

Tapahtumailmoittautuminen aloitetaan seuraamalla johtajan joko sähköpostin välityksellä tai retkikirjeen mukana jakamaa ilmoittautumislinkkiä. Tapahtuman ilmoittautumislomakkeella klikataan Kirjaudu sisään tästä ja avautuvalla sivulla kirjaudutaan Kuksaan normaalisti (alle 18-vuotiaiden tapauksessa huoltajan tunnuksilla).

Avautuvalta ilmoittautumislomakeelta tarkistetaan aluksi lomakkeen yläosasta, että ollaan ilmoittamassa oikea henkilö tapahtumaan ja vaihdetaan tämä tarvittaessa alasvetovalikosta. Tarkistetaan henkilön yhteystiedot ja muokataan tarvittaessa Muokkaa-painikkeen kautta, vastataan huolella kaikkiin kysymyksiin ja klikataan lopuksi Ilmoittaudu. Näin ilmoittautuminen on tallentunut ja sivulta voi poistua.


YHTEYSTIETOJEN MUUTOS

Muuton, uuden puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen käyttöönoton jälkeen omat yhteystietonsa voi käydä itse päivittämässä Kuksassa. Yhteystietoja pääsee muokkaamaan klikkaamalla omassa tai huollettavansa profiilissa painiketta Muokkaa tietojaMuista tarvittaessa päivittää sekä jäsenen että huoltajan tiedot.PARTIOID HUKASSA TAI SALASANA UNOHTUNUT?

PartioID:n saa palautettua klikkaamalla Kuksan kirjautumissivun linkkiä "Unohditko salasanasi tai käyttäjätunnuksesi?". Syötä avautuvalle sivulle palautettavan tilin jäsen-/huoltajanumero sekä Kuksaan kirjattu sähköpostiosoite ja klikkaa Lähetä. Saat pian sähköpostiisi lisäohjeita uusien tunnusten luomiseksi.


HUOLTAJA LASKUN SAAJAKSI

Huoltaja voi halutessaan tilata huollettavansa jäsenmaksulaskun omaan sähköpostiinsa tai verkkolaskuna verkkopankkiinsa. Tässä tapauksessa huoltajan tulee merkata itsensä huollettavansa laskun maksajaksi Kuksassa. Tämä onnistuu klikkaamalla huoltajan profiilin Yhteystieto-välilehdellä Huollettavien kohdalla sijaitsevaa ”Maksan huollettavan jäsenyydet” -kohdan Kyllä-linkkiä. Tämän jälkeen tieto rekisteröityy myös huollettavan profiiliin.

Huoltajalle lasku tulee automaattisesti sähköpostilaskuna. Laskun voi myös tilata paperilaskuna kotiin tai verkkolaskuna suoraan omaan verkkopankkiin (katso ohjeet alta).


JÄSENMAKSULASKUN TILAAMINEN SÄHKÖPOSTIIN TAI VERKKOPANKKIIN

Oman jäsenmaksulaskunsa voi halutessaan muuttaa sähköiseksi henkilötietojen Muokkaa tietoja -painikkeen kautta. Muokattavalla yhteystietolomakkeella laskutustavan voi muuttaa sähköpostilaskuksi (tai takaisin paperilaskuksi).  Mikäli huoltaja haluaa partiolaisen jäsenmaksulaskun omaan sähköpostiinsa, tulee huoltaja tulee olla merkattuna partiolaisen laskun maksajaksi (katso ohjeet yltä) sekä laskutustapa merkattu sähköpostilaskuksi huoltajan tiedoissa.

Yli 18-vuotiaat partiolaiset ja huoltajat voivat tilata jäsenmaksulaskun e-laskuna verkkopankkiin. Huoltaja tulee tällöin olla merkattuna partiolaisen laskun maksajaksi (katso ohjeet yltä). Verkkolaskun käyttöönotto vaatii verkkolaskusopimuksen hyväksymisen omassa verkkopankissa: Verkkolaskusopimus voidaan tehdä hakemalla e-laskujen joukosta uutta laskuttajaa ”Suomen Partiolaiset”. Lasku identifioidaan kirjoittamalla Suomen Partiolaisten verkkolaskusopimuksen Jäsennumero-kohtaan oma jäsennumero. Huoltaja syöttää kenttään oman huoltajanumeronsa. Laskun hyväksymisen jälkeen verkkolasku saapuu loka-marraskuussa suoraan verkkopankkiin.


EIKÖ LASKUA OLE TULLUT?

Jos jäsenmaksu- tai tapahtumalasku hukkuu, se on mennyt väärään osoitteeseen tai sitä ei ole kuulunut sähköpostiin, laskun löytää Kuksan Laskut-välilehdeltä. Uusin lasku on valmiiksi esillä, vanhemmat laskut saa näkyviin klikkaamalla linkkiä Näytä koko laskutushistoria.


JÄSENKORTTI

Oman jäsenkorttinsa voi tulostaa tai tallentaa pdf:nä puhelimen muistiin Kuksa-profiilista klikkaamalla painiketta Tulosta jäsenkortti.


Mikäli yllä olevista ohjeista ei löytynyt vastausta ongelmaasi, jäsenrekisterinhoitajamme Heidi Penttinen (heidi_penttinen @ hotmail.com) auttaa mielellään tarvittaessa.