PARTIOASU

Yhtenäinen partioasu luo yhteenkuuluvuutta. Tästä huolimatta jokaisen partioasu merkkeineen on erilainen, joten partioasu kertoo paljon kantajastaan ja tämän partiopolusta. Vähimmillään partioasuna toimii partiohuivi. Täydellinen partioasu on käytössä pääasiassa virallisissa partiojuhlissa (lupauksenanto, ansiomerkkienjakotilaisuus) ja keväisessä partioparaatissa.

Sudenpentujen täydelliseen partioasuun kuuluvat partiopusero, partiohuivi, sininen väiski, tumma hame, tummat 40 denierin sukkahousut ja tummat kengät.

Seikkailijoiden, tarpojien, samoajien, vaeltajien ja aikuisten täydelliseen partioasuun taas kuuluvat tummansininen partiopaita, partiohuivi, partiovyö, tummansininen baretti, tumma hame ja tummat 40 denierin sukkahousut tai tummat suorat housut ja tummat sukat sekä tummat kengät. Lisäksi asuun kuuluu ikäkauden värinen pillinaru, joka laitetaan kaulan ympärille kauluksen alle ja partiohuivin päältä päätyen vasempaan taskuun.

PARTIOPUSERON JA PARTIOPAIDAN MERKIT

Kalevan Suuntatytöissä merkkiompeluissa käytetään SP:n yleisiä ohjeita. SP:n laatimat kuvalliset ompeluohjeet ikäkausittain löytyvät tämän sivun loppupuolelta.


ETUMUS

Sudenpennut

Sudenpennuilla viimeisin tapahtumamerkki kiinnitetään kuvitellun oikean rintataskun yläpuolelle. Tapahtumamerkkejä kannetaan tällä paikalla vain yhtä kerrallaan ja enintään vuoden ajan.


Vanhemmat ikäkaudet

Partiopaidassa maatunnus (Suomi-Finland) ommellaan oikean rintataskun taskuläpän yläsauman yläpuolelle.

Tapahtumamerkki sijoitetaan maatunnuksen yläpuolelle.  Tapahtumamerkkejä kannetaan tällä paikalla vain yhtä kerrallaan ja enintään vuoden ajan. Tämän jälkeen erityiset tapahtumamerkit, kuten Maailmanjamboreen Suomen joukkueen merkit, voi halutessa sijoittaa oikeaan hihaan.

Ikäkauden päätösmerkit sijoitetaan partiopaidan vasemman rintataskun laskokseen n. 1 cm taskun alasaumasta nuorimmasta alkaen. Saatuaan oikeuden käyttää pj-tunnuksia vaeltaja poistaa ikäkausien päätösmerkit ja korvaa ne tuoreella pj-merkillä. Mahdolliset metalliset ansiomerkit sijoitetaan myös vasemman rintataskun laskokseen (lukuun ottamatta Mannerheim-ristin solkea ja mitaleita, jotka sijoitetaan vasemman rintataskun yläpuolelle).

Oikean rintataskun laskos on tarkoitettu pesti- ja kurssimerkeille (riviin taskun laskoksen yläreunaan) ja solkien pienoismerkeille (riviin taskun laskoksen alareunaan).

VASEN HIHA

Vasen hiha on varattu virallisille partiotunnuksille. Merkkien välimatka toisiinsa ja paidan hartiasaumaan on n. 1 cm. 

Vasemman hihan merkit ylimmästä alkaen:

Paikkakuntatunnus (Tampere-merkki)

Ryhmätunnus (ryhmän oma merkki)

Lippukuntatunnus (Kalevan Suuntatytöt)

Aluetunnus (Tampereen Partiolaiset)

Piiritunnus (Hämeen Partiopiiri)

Järjestötunnus (Suomen Partiolaiset)

Maailmanjärjestöjen tunnukset rinnakkain (violetti-valkoinen WOSM-merkki vasemmalla ja sini-keltainen WAGGGS-merkki oikealla - kuvassa väärin päin!)

Vasemman hihan ohjeet koskevat niin partiopuseroa kuin partiopaitaa.

OIKEA HIHA

Oikea hiha on tarkoitettu kaikenlaisille sekalaisille merkeille alkaen ikäkausimerkeistä, suoritusmerkkeihin ja tapahtumamerkkeihin. Alla ikäkausittaiset merkkiohjeet oikealle hihalle.


Sudenpennut

Tervetuloa-jälkimerkki sijoitetaan oikeaan hihaan ylärivin keskimmäiseksi (etäisyys hartiasaumaan n. 1 cm).  Muut jälkimerkit ommellaan järjestyksessä ylhäältä alkaen kolme rinnakkain. Sekaan voi ommella myös muita samankokoisia suoritusmerkkejä, kuten joulukampanjan tonttumerkkejä tai esim. Yhteisvastuu-merkki. Suuremmat erikoissuoritusmerkit tai vanhat tapahtumamerkit sijoitetaan tasaisen jälkimerkkirivistön alapuolelle. Kasukka-merkki ommellaan partiopuseron oikean hihan keskilinjaan kyynärpään kohdalle. Merkkien etäisyys toisiinsa on n. 1 cm.


Seikkailijat

Seikkailijoiden ikäkausimerkit kiinnitetään oikeaan hihaan niin, että pyöreä seikkailijaikäkauden aloitusmerkki ommellaan ensimmäisenä keskelle hihaa (yläpuolelle jätetään sen verran tilaa, että pohjoismerkki mahtuu vielä n. 1 cm päähän hartiasaumasta). Ilmansuuntamerkit ommellaan aloitusmerkin ympärille yksi kerrallaan siten, että pohjoinen ommellaan aloitusmerkin yläpuolelle (merkin kuva muodoltaan "terävä"), etelä alapuolelle (merkin kuva muodoltaan "terävä"), länsi vasemmalle puolelle (merkin kuva muodoltaan "pyöreä") ja itä oikealle (merkin kuva muodoltaan "pyöreä").

Taitomerkit ja väli-ilmansuuntamerkit kiinnitetään oikeaan hihaan ikäkausimerkkien alapuolelle kolme rinnakkain. Sekaan voi ommella myös muita samankokoisia suoritusmerkkejä, kuten joulukampanjan tonttumerkkejä tai esim. Yhteisvastuu-merkki. Suuremmat erikoissuoritusmerkit tai vanhat tapahtumamerkit sijoitetaan tasaisen taitomerkkirivistön alapuolelle. Kasukka-merkki ommellaan partiopaidan oikean hihan keskilinjaan kyynärpään kohdalle. Merkkien etäisyys toisiinsa on n. 1 cm.


Tarpojat

Tarpojaikäkauden aluksi seikkailija-ajan ikäkausimerkit ja taitomerkit poistetaan hihasta ja säilötään muistoksi yhdessä muiden partiomerkkien kanssa. Erikoissuoritusmerkit voi kuitenkin ommella vielä takaisin kolme rinnakkain tarpojien ikäkausimerkkien alle.

Tarpojien ikäkausimerkit kiinnitetään oikeaan hihaan niin, että pyöreä tarpojaikäkauden aloitusmerkki ommellaan ensimmäisenä keskelle hihaa (yläpuolelle jätetään sen verran tilaa, että tarppomerkki mahtuu vielä n. 1 cm päähän hartiasaumasta). Suoritettujen tarppojen merkit ommellaan aloitusmerkin ympärille yksi kerrallaan. Tarppomerkkien järjestyksellä tai asennolla ei ole väliä. Tarvittaessa kustakin suoritetusta jatkotarposta ommellaan edelleen punos tarppomerkkien ympärille.

Pienet suoritusmerkit kiinnitetään oikeaan hihaan ikäkausimerkkien alapuolelle kolme rinnakkain. Tällaisia ovat esimerkiksi joulukampanjan tonttumerkit tai Yhteisvastuu-merkki. Suuremmat erikoissuoritusmerkit tai vanhat tapahtumamerkit sijoitetaan tasaisen suoritusmerkkirivistön alapuolelle. Kasukka-merkki ommellaan partiopaidan oikean hihan keskilinjaan kyynärpään kohdalle. Merkkien etäisyys toisiinsa on n. 1 cm.


Samoajat

Samoajaikäkauden aluksi tarpoja-ajan ikäkausimerkit poistetaan hihasta ja säilötään muistoksi yhdessä muiden partiomerkkien kanssa. Erikoissuoritusmerkit voi pitää halutessaan paikoillaan.

Samoajaikäkauden merkki ommellaan oikean hihan ylälaitaan n. 1 cm hartiasaumasta.

Pienet suoritusmerkit kiinnitetään oikeaan hihaan ikäkausimerkin alapuolelle kolme rinnakkain. Tällaisia ovat esimerkiksi joulukampanjan tonttumerkit tai Yhteisvastuu-merkki. Suuremmat erikoissuoritusmerkit tai vanhat tapahtumamerkit sijoitetaan tasaisen suoritusmerkkirivistön alapuolelle. Kasukka-merkki ommellaan partiopaidan oikean hihan keskilinjaan kyynärpään kohdalle. Merkkien etäisyys toisiinsa on n. 1 cm.


Vaeltajat

Vaeltajaikäkauden merkki ommellaan samoajamerkin tilalle oikean hihan ylälaitaan n. 1 cm hartiasaumasta.

Pienet suoritusmerkit kiinnitetään oikeaan hihaan ikäkausimerkin alapuolelle kolme rinnakkain. Tällaisia ovat esimerkiksi joulukampanjan tonttumerkit tai Yhteisvastuu-merkki. Suuremmat erikoissuoritusmerkit tai vanhat tapahtumamerkit sijoitetaan tasaisen suoritusmerkkirivistön alapuolelle. Kasukka-merkki ommellaan partiopaidan oikean hihan keskilinjaan kyynärpään kohdalle. Merkkien etäisyys toisiinsa on n. 1 cm.


Aikuiset

Aikuisuuteen siirryttäessä vaeltajamerkki poistetaan ja pientä suoritusmerkkien uudelleenompelua voi joutua tekemään, jotta merkit lähtevät jälleen n. 1 cm päästä hartiasaumasta.

Pienet suoritusmerkit kiinnitetään oikeaan hihaan kolme rinnakkain. Tällaisia ovat esimerkiksi joulukampanjan tonttumerkit tai Yhteisvastuu-merkki. Suuremmat erikoissuoritusmerkit tai vanhat tapahtumamerkit sijoitetaan tasaisen suoritusmerkkirivistön alapuolelle. Kasukka-merkki ommellaan partiopaidan oikean hihan keskilinjaan kyynärpään kohdalle. Merkkien etäisyys toisiinsa on n. 1 cm.

KUVALLISET MERKKIOHJEET IKÄKAUSITTAIN

Sudenpennut (7-9v.) 

Seikkailijat (10-12v.)

Tarpojat (12-15v.)

Samoajat (15-17v.)

Vaeltajat (18-22v.)

Aikuiset (+22v.)

Partiomekon ja lyhythihaisen kesäpaidan käytölle on myös omat merkkiohjeensa. 

ANSIOMERKIT

Ansiomerkkien käytöstä ja niiden sijoittelusta voi lukea lisää Ansiomerkkivihkosta. Kalevan Suuntatyttöjen ansiomerkki sijoitetaan oikean rintaskun laskoksen yläosaan. Korkeampiarvoisempi merkki korvaa alempiarvoisemman.